Side 1 av 1

Tidenes beste kondisjonsutøver?

Lagt inn: 24 nov 2012 05:24
av Kjell Vigestad
Sportskanalen ESPN med base i USA skal kåre tidenes beste idrettsutøver. Det er 16 delfinaler, og en av kategoriene er beste utholdenhetsutøver. En av fem kandidater er Bjørn Dæhlie.

Her er de nominerte:
1) Patrick Makau, verdensrekordholderen på maraton.
2) Ultraløperen Pam Reed, den første kvinnen som vant Badwater Ultramarathon, også kalt verdens tøffeste løp til fots.
3) Triatlet Mark Allen som har vunnet Ironman-finalen seks ganger.
4) Diana Nyad som driver med langdistansesvømming
5) Bjørn Dæhlie som vant 8 olympiske gull i langrenn. Det er rekord for flest gullmedaljer vunnet av en person i vinter-OL.

Når vi snakker om utholdenhetsutøvere gjennom alle tider kan listen over de nominerte i høyeste grad diskuteres. At ESPN velger nåværende verdensrekordholder på maraton, vitner om dårlig oversikt. Her er det mange gode kandidater, og Patrick Makau ville neppe kommet på en topp-ti-liste blant verdens langdistanseløpere . Han har bare såvidt slått rekorden til Haile Gebrselassie, som har en karriere på et helt annet nivå som langdistanseløper.

Gamle helter som Paavo Nurmi og Emil Zatopek er ikke med. Grete Waitz, Ingrid kristiansen og Paula Radcliffe er i "alle-tiders"-perspektiv i en divisjon langt over Patrick Makau. Det er vel typisk at en liste nominert av amerikanere har klart å nominere hele tre utøvere fra USA og bare to fra resten av verden.

For resten av verden er de to amerikanske kvinnene Pam Reed og Diana Nyad nesten helt ukjente, og prestasjonene deres er ikke lett å sammenligne med for eks. karrieren til Grete Waitz..

Dianna Nyad er en legendarisk langdistansesvømmer som har svømt raskest rundt Manhatten og som har forsøkt å svømme fra Florida til Cuba, men måtte gi opp halvveis.

Pam Reed har blitt omtalt på kondis.no som totalvinner av Badwater og som 24-timersløper, hvor hun har amerikansk rekord. At hun ikke engang har verdensrekorden på 24-timers burde fått en klokke til å ringe blant de som står for nominasjonen. Yannis Kouros er den eneste ultraløperen som kunne vært vurdert som kandidat til en slik "fem på topp-liste". Men om Kondis skulle stått for nomineringen hadde trolig heller ikke han kommet med på en slik liste selv om han i en lang tidsperiode var helt suveren på distanser fra 24-timers til 6 dagers.

Det skulle selvsagt vært minst en syklist på lista, men med all dopingoppvasken innen sykkelsporten som pågår, så hadde det blitt vanskelig å finne en verdig kandidat. Det er vel ingen som tror at det var mindre doping den gang Eddy Merckx vant sine seire i Tour de France.

Da gjenstår bare Mark Allen og Bjørn Dehli som verdige kandidater. I mangel på aktuelle syklister for tiden burde det vært med to langdistanseløpere, som er den største utholdenhetsidretten, og da er Grete Waitz eller Paula Racliffe de mest aktuelle kandidatene for damer pluss Haile Gebrselassie for herrer.

Og den femte kandidaten skulle vært en syklist.

Hva synes du om lista over de fem nominerte?
Hvem ville du hatt med?

Hilsen Kjell Vigestad

Re: Tidenes beste kondisjonsutøver?

Lagt inn: 24 nov 2012 23:00
av wino
Egentlig en rangering med svært liten interesse så mye dop historier som dukker opp uke for uke,
spørsmålene må jo snart være
"hvem var under det smarteste regimet" og dermed befannt seg et steg forran kontrollmulighetene opp gjennom de siste tiår og faktisk så kan det jo vise seg at sykkelsporten som har fått svi mest muligens befinner seg LANGT ned på skalaen over juks og fanteri ................. heltene står for fall desverre :?

Re: Tidenes beste kondisjonsutøver?

Lagt inn: 26 nov 2012 17:42
av håvard b.
Hvem ville du hatt med?


Steve Redgrave.

Re: Tidenes beste kondisjonsutøver?

Lagt inn: 27 nov 2012 19:18
av Rooney
Gjermund Hellerud

Re: Tidenes beste kondisjonsutøver?

Lagt inn: 27 nov 2012 22:22
av jonny
Kenenisa Bekele har vel i likhet med Haile minst 6 VM- og OL-gull på bane. Samtidig har han utrolige 10 VM-gull på rad i terrengløp (av mange kalt verdens hardeste løpskonkurranse). Mener å ha hørt at han totalt sett har ca 25 VM-gull (sikkert da inkl jr-kl).
Absolutt en verdig kandidat han også.