Side 1 av 1

Senebetennelse innside ankel [Tibialis posterior tendinopati]

Lagt inn: 27 mai 2016 20:27
av tvrt
Hei,

Jeg har løpt i ca 1.5 år nå. Det siste halvåret har jeg slitt med smerter på innsiden av ankel under og etter løpeturer. Jeg har prøvd lengre opphold fra løping med gradvis tilbakevenning, men det kommer tilbake med en gang jeg begynner å løpe igjen. Jeg har lest mye rundt, og føler meg ganske sikker på at jeg har det som kalles "Tibialis posterior tendinopati" (http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer ... 11466.html). Jeg er ikke så alvorlig rammet som mange av tilfellene jeg leser om. Jeg har ingen synlig hevelse, klarer helt fint å løpe, gjør bare vondt. Hvis jeg ikke har løpt dagen før så klarer jeg gjerne å løpe ca. 5-6km før smertene begynner å melde seg. Jeg er ikke på et punkt der det blir verre og verre, men jeg klarer bare ikke å bli kvitt det..

Jeg forstår at dette er en ganske vanlig skade blant løpere, og håper derfor at noen her har noen nyttige erfaringer de vil dele :)

-Hva hjalp dere for å bli kvitt plagene?
-Kan det bedres med skovalg?
-Endre løpeteknikk?
-Andre tips eller tanker?


Kan legge til litt info om meg selv som kanskje kan være relevant: Jeg er høy og tynn (190cm, 75kg), 22år, mann. Jeg er noe kalvbeint, føttene mine peker ganske mye "utover" eller "fra hverandre". Jeg har sett på video av meg selv løpe, og ser at beina knekker ganske mye innover når jeg lander.

Re: Senebetennelse innside ankel [Tibialis posterior tendinopati]

Lagt inn: 28 mai 2016 20:03
av kjetil4455
Høy eller lav fotbue?

Re: Senebetennelse innside ankel [Tibialis posterior tendinopati]

Lagt inn: 29 mai 2016 09:34
av tvrt
Jeg har høy fotbue.

Re: Senebetennelse innside ankel [Tibialis posterior tendinopati]

Lagt inn: 29 mai 2016 13:52
av tvrt
Kan legge til et lite tilleggsspørsmål ang. fotbue som har forvirret meg. Jeg har blitt fortalt at jeg trenger overpronerende sko fordi jeg knekker innover i landingen. Samtidig har jeg blitt fortalt at jeg har høy fotbue (hulfot), og jeg har lest at dette assosieres med underpronasjon.
Er det mulig å både ha høy fotbue og overpronere?

Re: Senebetennelse innside ankel [Tibialis posterior tendinopati]

Lagt inn: 30 mai 2016 20:14
av kjetil4455
tvrt skrev:Kan legge til et lite tilleggsspørsmål ang. fotbue som har forvirret meg. Jeg har blitt fortalt at jeg trenger overpronerende sko fordi jeg knekker innover i landingen. Samtidig har jeg blitt fortalt at jeg har høy fotbue (hulfot), og jeg har lest at dette assosieres med underpronasjon.
Er det mulig å både ha høy fotbue og overpronere?


Antakeligvis stammer dette fra bekkenets stilling. Hvis du knekker innover, er det opptrening du trenger. Ikke såler.
Sålene vil i realiteten bare gi kunstig støtte, og føre til at kroppen ytterligere svekkes; av den grunn vil de fleste foteksperter anbefale opptrening og ikke 'quick fix'.

Antakeligvis er tibialis posterior overaktiv i forbindelse med stabilisering av fot og kne. Supinasjon av foten fremmer varus (utoverføring) av knærne, noe som til dels kontrer valgus (innoverføringen) du melder om.

For å ordne opp i dette, bør muskulaturen som fremmer pronasjon av foten, innrotasjon av låret og abduksjon av låret styrkes.
I tillegg må sannsynligvis en holdningskorrigering foretas.

For å få litt symptomlette, kan du massere tibialis posterior. Den sitter dypt inni leggen. Nåler er enda bedre, hvis du kjenner en behandler som setter dem. Det er viktig å både jobbe med årsak og symptom.

Her er noen øvelser du kan se på.
http://treningogrehab.no/hofteabduksjon/
http://treningogrehab.no/peroneus-longu ... s-tertius/