"Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Når du ser skituppene foran deg er du på rett vei, når du ser skituppene over deg er du på tuppa
nobr
Innlegg: 1
Registrert: 18 jan 2018 08:53

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav nobr » 18 jan 2018 09:01

Har kjøpt med de samme skiene som deg Håvard b. Dessverre opplever også jeg dårlig feste, spesielt i oppover og t.o.m slak oppover bakke. Har også forsøkt å justere bindingene, uten at det hjelper. Men, det jeg har kjent er at feste blir bedre etter ca. 3-5 km......vet ikke om det er innbildning fra min side, eller om det faktisk er slik at man går "skien varm" før bedre feste. Bare en tanke.....

juristus
Innlegg: 2
Registrert: 18 jan 2018 12:17

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav juristus » 18 jan 2018 12:28

Både jeg og madammen er veldig fornøyde med felleskiene, begge har 2017-modeller. Vi fikk, det jeg iallefall oppfattet som, kyndig hjelp i butikken. Rådet vi fikk var at skiens egenskaper og spenn ift. din kroppshøyde, vekt og ferdighetsnivå var viktigere enn selve merket på skien. Vi endte også opp med 2 forskjellige ski, fordi vi er både bygget forskjellig og har forskjellig ferdighetsnivå.

Jeg er faktisk svært overrasket over hvor godt denne teknologien fungerer på "normale" vinterforhold i Norge. Har vært både på høyfjellet og i Oslomarka med gode resultater. De er, om mulig, noe mer bakglatte enn godt smurte ski. For å løse dette kan du gjerne gå for en binding som kan justeres bak eller frem uten for mye styr. Da har du muligheten til å skape deg noe mer feste, eller noe mer gli, avhengig av temperatur og forhold.

Lykke til med kjøp!

håvard b.
Innlegg: 170
Registrert: 24 jan 2010 22:51

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav håvard b. » 24 jan 2018 16:10

nobr skrev:Har kjøpt med de samme skiene som deg Håvard b. Dessverre opplever også jeg dårlig feste, spesielt i oppover og t.o.m slak oppover bakke. Har også forsøkt å justere bindingene, uten at det hjelper. Men, det jeg har kjent er at feste blir bedre etter ca. 3-5 km......vet ikke om det er innbildning fra min side, eller om det faktisk er slik at man går "skien varm" før bedre feste. Bare en tanke.....


Bedre etter 3-5 km.. :) For langt! ;) Synd å høre om for din del. Ta dem med til butikken, for det er ikke helt greit dette.

Nå er de forsøkt også på realt kaldføre. Null feste. Litt rart, for skia oppleves ikke som særlig stive. Jeg tar dem med til Bull. De får sjekke dem ut igjen, så får vi se.

Arild S
Innlegg: 1
Registrert: 29 jan 2018 16:31

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav Arild S » 29 jan 2018 17:02

håvard b. skrev:Gikk første tur med felleski noensinne i går. Rossignol R-Skin Race plukket av Bull i Oslo. Hadde ikke feste i det hele tatt! Prøvde å justere bindingen helt fram til +3. Nedtur! Det skal sies at det var litt løst føre, så skal prøve dem et annet sted i landet til helga, med skikkelig kaldføre. Hvis de ikke sitter der, blir det en tur til butikken igjen gitt.Jeg har kjøpt Madshus Terrasonic felleski og er etter hvert blitt veldig fornøyd.
Anbefaler alle å spandere noen få hundrelapper ekstra for å få en binding som lett kan justeres fram og tilbake.
Skiene ble valgt ut i forhold til kroppsvekten, noe som er svært viktig.
Første tur var ikke vellykket. Dårlig feste. Bindingen ble derfor flyttet ett hakk fram før neste tur, fra 0 til +1.
På andre tur var det også for dårlig feste, så før tredje tur ble bindingen flyttet fram til + 2.
På seinere turer har jeg hatt veldig godt feste og god gli, til og med på skare-isføre var festet bra.
Eneste unntaket var under snøvær, da ble glien, særlig i diagonalgang dårligere enn forventet. I utforkjøring og i staking var glien forholdsvis noe bedre. Så neste gang jeg bruker felleski i snøvær eller nylig fallt snø, flytter jeg bindingen ett hakk bakover.
Men forøvrig bruker jeg mest smøreski når det er føre hvor fiolett, blå og grønn tørrvoks går problemfritt, særlig på fallende eller nylig falt snø.
Har ikke erfaring med felleski på kladdeføre enda. Hvilke erfaringer har dere her?
Arild

msmka
Innlegg: 1
Registrert: 31 jan 2018 20:38

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav msmka » 31 jan 2018 20:49

Har nettopp kjøpt Fischer Twin Skin og må si meg skuffet over dårlig feste. selv om bindingen er skjøvet max frem og skiene skal ha riktig spenn ifølge butikk. I isete løyper er de helt ubrukelige men også i nypreparerte løyper med litt stigning. Butikk har ingen tips. Jeg har renset feller men har ikke brukt noe annet. Noen som har bedre erfaring?

Kolli
Innlegg: 26
Registrert: 19 mar 2013 12:48

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav Kolli » 02 feb 2018 09:20

Felleski på kladdeføre fungerer bra, men viktig å gni inn fellen med noe som gjør at det ikke iser/kladder. Du kan kjøpe sånt til en dyr penge på sportsbutikk, men har også hørt at silikonspray fra Biltema gjør samme nytten.

Vedrørende dårlig feste; Har også en kamerat som har samme utfordring med sine twin-fell ski. Kan skyldes at du ikke har 100% teknikk for å få riktig fraspark, eller at skiene er akkurat litt for harde. Spennkurven varierer jo mellom ellers like ski, kan også være at de du har fått et par som er vanskelig å gå på. Twin-fell skal jo gi bedre gli, samtidlig gir det også dårligere feste. Jeg har egentlig alt for godt feste på mine Salomom felleski, bruker dem derfor mest på rolige turer med familen eller på hardt/isete klister-føre.

Mulige løsninger:
- Tren teknikk, gå diagonal uten staver etc (tviler på at hele løsningen ligger her)
- bytt ski - hvis du har kjøpt på butikk med returrett
-Spis nok junkfood og godteri så du får riktig vekt til at du kan bruke skiene

tomarild.no
Innlegg: 21
Registrert: 07 feb 2018 19:03
Sted: Oslo
Kontakt:

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav tomarild.no » 08 feb 2018 13:16

Et tips: Vær HELT sikker på at du får kyndig veiledning når skiene skal plukkes ut!

Jeg kjøpte Atomic Sport Pro Skin Tec i fjor. Fikk garantert for stive ski - og hu berta som hjalp meg, virket så som så dyktig. Skiene fungerer ikke spesielt bra i motbakker, når føret er litt skarpt. På nysnø er det noe bedre. Det som imidlertid er bra, er jo glien. Glir som en gud, og staker det meste. Skulle gjerne ha returnert skia, men jeg er verdens dårligste til å klage på noe jeg har kjøpt.
_________________________________
Bedre som 40-åring enn som 16-åring?
Følg mitt prosjekt på http://tomarild.no

Heming Leira
Innlegg: 12
Registrert: 25 aug 2009 10:37
Sted: Oslo
Kontakt:

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav Heming Leira » 08 feb 2018 14:01

I siste nummer av Kondis https://goo.gl/tkRVV1 leser du en større artikkel om Smørefrie felleski for alle. Der Bjørn Johannessen har snakket med Petter Soleng Skistad om bruk av felleski.
ARRANGEMENT: Sognsvann Rundt Medsols - Motbakkeløpene i Maridalsalpene - Øyakarusellen Hjemmeside

Ola
Innlegg: 1
Registrert: 03 mar 2019 10:34

Re: "Skin"/smørefrie ski? Erfaringer? Tanker?

Legg innav Ola » 03 mar 2019 11:20

Har gått 10-12 mil på et par Rossignol R-Skin Plus. Har sprayet fellen jevnlig med silikon fra Clas. Erfaringer så langt:

I vanlig koseføre, fint vær i -2 til -8 der du ellers hadde gått på blå/lilla tørrvoks: Fint feste, dårlig glid. Avanserte produkt i glidsonen vil ikke hjelpe, fellen subber mer enn vanlig festesmøring. Det er en myk tur-/treningsski så ikke all verdens man kan forvente. Men det samme vil gjelde med en stivere ski, for en gitt spennkurve vil festesmøring subbe mindre. Sier egentlig seg selv, fellen er jo noen mm tykk.

"Snilt" klisterføre, kunstsnø, litt isete eller litt vått. Veldig bra. Virker som fellen slipper lettere på dette føret, subber ikke like mye. Men det kan lugge. Skulle forsøke et kjekkas-hopp over et vått bekkeløp, landet i sørpe, fellene beit seg fast og jeg gikk rett på trynet. Utblandet med ferskt bekkevann ble det ganske mye blod, skremte endel uskyldige barn i løypen. Heldig det ikke skjedde dagen før når det var is.

Nullføre, nysnø: De verste skiene jeg har hatt i mitt liv var når jeg som liten gikk påsketur med klister under hele skia, det var så ille at jeg vurderte å varsle til barnevernet. R-Skin Plus på kram nysnø var bare hakket bedre, mine soleklart nest verste ski noensinne. Hvordan er det mulig å ha null feste i fraspark, men full brems forover? Det var litt som smørefrie skjell-ski baklengs. De som hadde smøreski hadde heller ikke feste, men de kunne i alle fall skøyte. I fiskebein kladdet det så mye at oppoverbakkene ble dobbelt så høye, det var nesten farlig å ramle ned fra kladdene.

I sum:

Kan en felleski erstatte smøreski for de som vil bli gode i klassisk og gå i treningstempo? Nei.
Kan en turløper som kun går i finvær klare seg med ett par felleski? Ja.
Hører felleski hjemme i mosjonistens skipark? Nja.

En mosjonist/klassisk-entusiast som liker tørrvoks, men hater klister (kanskje pga barndomstraumer) har en meget god skipark med en kjapp blåswix-ski og en felleski. I nysnø rundt null kan du heller kose deg med å bygge snømann. Hvis du har tre par, klister, tørrvoks og rubb, og du bruker tid på å lære deg alle tre, så vil du alltid ha bedre ski enn feller.

Men hva hvis du vil trene, alltid ha kurante ski og aldri bruke tid på festesmøring? Kjøp skøyteski. Det er veldig gøy, veldig god trening og mindre kø enn i trikkeskinnene.


Gå tilbake til «Langrenn»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester