Utstyr til "fastpacking" - løpe m telt og sovepose?

Flere og flere vil kondisjonere lengre og mer ekstremt
Nordmarkstraver'n
Innlegg: 2
Registrert: 26 aug 2014 14:09

Utstyr til "fastpacking" - løpe m telt og sovepose?

Legg innav Nordmarkstraver'n » 29 mai 2015 13:07

Hei!

Noen som har erfaring m det som på stammespråket vel heter "fastpacking", dvs. løpe lengre dagsetapper selvforsynt med überlett telt og ditto sovepose? Har tenkt å begynne helt i det små, men slikt utstyr kan jo brukes til annet også om ikke min løpeaktivitet med telt tar helt av.

Så tips om valg av telt, pose og annet hadde vært strålende! Bør ideelt sett kunne funke både på fjell og i skauen :-)

ChristianB
Innlegg: 1
Registrert: 29 jun 2015 10:10

Re: Utstyr til "fastpacking" - løpe m telt og sovepose?

Legg innav ChristianB » 29 jun 2015 11:00

Tenk lett, veldig lett. Samt lavt pakkvolum. Disse henger ikke alltid sammen. Isåfall, lavt pakkvolum og så vekt. Man vinner mye vekt på å kunne velge en mindre sekk.

Sekk: Behagelig og lett. Både stor og liten nok. Er den for stor er fristelsen for ekstra tull for stor. Som 4 par ekstra sokker ;) For liten, så blir den stappet og ubehagelig. En lett 30 liters sekk burde holde for noen dager. Kan man etterfylle mat og gass, så er 30 liter nok for lang tid. Lette klartesekker, type Patagonia Ascensionist 35 liter. Veier 900g, kan gjøres lettere. Og som med Patagonia ting; holdbar og ikke overpriset. Dette er også sekker som dekker det meste av behov fra dagsturer, ski, toppturer og klatring.

Telt: En god tarp. Veier nesten ingenting og tar knapt plass. Gir god nok beskyttelse med litt trening i oppsett, gir ikke beskyttelse mot kulde. Tarpen må ha gode festemuligheter, slik at den lar seg sette opp i fjellet hvor festemuligheter er få. Til å sette disse opp kan man bruke isøkser, vandrestaver eller steiner. Lettere en dette blir det ikke, med mindre man tar sikte på å finne naturlige soveplasser som huler, steinheller eller en tettvokst gran eller furu.

Sovepose: Så lett som mulig, og lite pakkvolum. Dun vil være å foretrekke. Dun er dog ikke sælig hvis det blir vått. Her er det lommeboken som bestemmer hvor bra det blir. Mammut har gode, lette og relativt billige poser. Se Sphere serien. 3 sesongs eller sommer. 370-550g.

Liggeunderlag: Så lett som ditt komfort behov tillater deg. Jeg liker mitt lette oppblåsbare underlag. Man kan kjøre superkorte oppblåsbare til overkropp, bruke sekken til beina. Husk at liggeunderlag er like viktig som pose for å holde varmen! Mammut har noen superlette som ikke er oppblåsbar, Alpine mat UL. Koster lite, veier 150g. Thermarest har oppblåsbare på rundt 400g som har lite pakkvolum.

Kokeapparat: Jetboil, Primus ETA Lite etc. Om man trenger slikt da. Jeg trenger kaffi og derfor kokeapparat. Disse er effektive og tar liten plass. Veier ikke veldig mye heller. Kan gjøres lettere med superlett brenner og en superlett kjele. Det er ikke like effektivt, men veier mindre og kan ta mindre plass. Man kan leve på kald mat om man ikke må ha varm mat eller kaffi. Men med frysetørket mat o.l sparer man mye vekt kontra fersk mat.

Ellers dunjakke, fleece og en overtrekksbukse. Samt en hue, hansker og kanskje ekstra sokker. Vannsystem etter valg og ønske. Mat etter ønske. Kart, kompass, isøks, stegjern, fyrstikker, hodelykt, dopapir, sportstape, sokker osv etter behov. Pakk ting som kan komprimeres i lette kompresjonsposer.

Håper det var litt til hjelp.

Nordmarkstraver'n
Innlegg: 2
Registrert: 26 aug 2014 14:09

Re: Utstyr til "fastpacking" - løpe m telt og sovepose?

Legg innav Nordmarkstraver'n » 27 jul 2015 14:01

Et forsinket, men stort takk for svar! Må også ha kaffe, så da blir det brenner. Litt luksus trengs selv med mindre luksuriøse aktiviteter :-)


Gå tilbake til «Ultraløp»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 4 gjester