Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Det klassiske møtested for alle som driver kondisjonstrening

hailegeraldo
Innlegg: 127
Registrert: 06 sep 2012 14:36

Re: Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Legg innav hailegeraldo » 07 mai 2017 09:08

Hva skal til for å ha full klaff i forberedelser og underveis i et 42,2 km langt løp? Helt 100% fornøyd.... Det kan han for så vidt ikke være, da Målet med stor M var sub 2. Likevel - å bomme med 26 sekunder er så nærme at han ser at dette kunne ha vært mulig. Jeg vet at de var ute etter optimale forhold på Monza-banen, og fikk tilnærmet det med det værmessige. Passe temperatur (kanskje litt for varmt, da statistikk viser at 6 grader er optimalt - men det er også individuelle variasjoner), lett regn på natta som gjorde at luftfuktigheten var heldig for oksygenopptaket. Ikke vind.

Akkurat hvilken dag maratonet skulle løpes aner jeg var en smule usikkert - i alle fall et par uker før start. Og da kommer ernæringsplan og formtopping inn som en litt usikker faktor. Klarte de å matche det perfekt opp mot de ideelle værforholdene? Der kan det hende de misset de 26 sekundene. Karboloading er sikkert en del av de essensielle forberedelsene. Hvor lang tid fikk de på å karboloade?

Sub 2 er helt klart mulig med de løperne verden har nå. Så spørs det hvor mange sjanser hver enkelt får. Tim Noakes, forfatter av Lore of running, hevder at en world top class maratonutøver kan klare 2-3 helt maksimale maraton i løpet av sin karriere før påkjenningene setter varige spor i løperkroppen. Videre kan en slik løper gjøre absolutt max to slike løp på ett år. Da må man sørge for å få full klaff.

Rune60
Innlegg: 71
Registrert: 22 sep 2015 16:11

Re: Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Legg innav Rune60 » 07 mai 2017 10:53

Men var det egentlig maraton han løp da? 42 195 meter på bane. Drikke levert av motorsykler undervegs. Kontinuerlig påfyll med friske fartsholdere. Nei, dette var en kuriositet, like lite verdt som maratonrekord som om han hadde løpt i nedoverbakke hele vegen. Det er ikke uten grunn at det er regler for hvordan et maraton skal være for å komme i betraktning i rekordsammenheng.
10 km: 39:45 for noen år siden.....

snberge
Innlegg: 77
Registrert: 04 jun 2014 01:13

Re: Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Legg innav snberge » 07 mai 2017 11:43

Rune60 skrev:Men var det egentlig maraton han løp da? 42 195 meter på bane. Drikke levert av motorsykler undervegs. Kontinuerlig påfyll med friske fartsholdere. Nei, dette var en kuriositet, like lite verdt som maratonrekord som om han hadde løpt i nedoverbakke hele vegen. Det er ikke uten grunn at det er regler for hvordan et maraton skal være for å komme i betraktning i rekordsammenheng.

Hva er Boston Marathon da? Ikke et maraton i hvert fall ...

Synes det var et kult prosjekt, som viste at sub2 er nærmere enn veldig mange hadde trodd. Det var aldri meningen at det skulle være gyldig som en verdensrekord. Det har Nike vært ærlige om hele veien. 2:02:57 er fortsatt rekorden, enn så lenge.

Rune60
Innlegg: 71
Registrert: 22 sep 2015 16:11

Re: Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Legg innav Rune60 » 07 mai 2017 16:21

Ja, det var jo absolutt en imponerende prestasjon. Men det var tross alt langt fra noe maraton da. En tilsvarende distanse på to timer på en superkalibrert tredemølle ville også vært en stor prestasjon, ikke sant? Eller var det noe som skurret der......

Boston er absolutt et flott maraton, men fyller ikke riktig alle kriteriene for verdensrekordtider.

Because the course drops 459 feet (140 m) from start to finish[20] and the start is quite far west of the finish, allowing a helpful tailwind, the Boston Marathon does not satisfy two of the criteria necessary for the ratification of world[51] or American records.
10 km: 39:45 for noen år siden.....

hailegeraldo
Innlegg: 127
Registrert: 06 sep 2012 14:36

Re: Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Legg innav hailegeraldo » 08 mai 2017 20:43

Så LANGT FRA maraton var det vel ikke. Fartsholderne fungerte på samme måte som gode mannlige løpere gjør for kvinnelige maratonløpere der herrer og kvinner starter samtidig. Langingen av drikke og næring ble gjort av elsykler slik at utøveren slapp å snappe flaska fra et bord. Det tar kanskje ett sekund ekstra å ta fra bordet.
Jeg lurer litt på hvor fort Kipchoge hadde løpt i et vanlig maraton med vanlige regler, men med et knippe fartsholdere som kunne dra ham til omtrent 35 km - under ellers perfekte forhold. Det hadde nok ikke vært så mye svakere. Akkurat der tror jeg litt av nøkkelen ligger også - at starten var for rask. Hva er poenget med å ligge foran skjema til 1:59:59? Mange teorier om de beste maratonløpene bygger på at det lønner seg å holde igjen litt og løpe med negativ splitt. Da har kroppen litt bedre reserver til å ta opp næringen som tilføres underveis. Når fartsholderne har gjort sitt med sin plogformasjon, kan kapteinen på laget løpe fletta av rekorder de siste kilometerne.

Kanskje den største fordelen på Monza-banen versus en standardmaraton var at de kunne velge den beste av tre dager å gjennomføre løpet på basert på værforhold.

Roger
Innlegg: 138
Registrert: 19 jan 2010 09:14

Re: Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Legg innav Roger » 10 mai 2017 14:26

Det var vel helt oppe og vedtatt at dette aldri kunne bli noe "verdensrekord". Men de kunne utnyttet regelverket enda bedre.
Nedenfor har jeg sakset fra IAAF's reglement for godkjente løyper utenfor bane:

I internasjonale mesterskap og i løp som er
godkjent av IAAF, må målenøyaktigheten ikke avvike mer enn 0,1% (det vil si 42m for en maratonløype)

Gateløp over standard distanser anbefales det at høydeforskjellen mellom start og mål ikke overskrider en til
tusen, dvs. 1 meter pr kilometer. For godkjenning av rekorder se regel 260.28.c:

260.28.c. Løypa kan mellom start og mål ikke falle gjennomsnittlig mer enn 1:1000, dvs 1 m per kilometer.


Det tillates altså rekordnoteringer i løyper som er kun 42,153 m, og hvor målgang kan være inntil 42 meter lavere enn start.

Banen for sub2-prosjektet hadde antagelig en høydeforskjell på 0 meter. Lengden vet jeg ikke helt eksakt.

Ved å utnytte disse slingringsmonnene så kan man fort hente inn ytterligere 15-20 sekunder.

Jeg mener at dette løpet var et godt delmål i å komme under 2 timer på et ordinært maraton. Det senker mentale terskler hos den ypperste eliten.
Trening må til for å bryte barrierer. Dette løpet var ei helsikas viktig "treningsøkt" for å bryte totimersbarrieren.

Dette var så absolutt et maraton, men ikke planlagt som et rekordverdig et ifølge IAAF's reglement.


Gå tilbake til «Kondisjonsforum»

Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 17 gjester